Sitenizi Nasıl Daha Güvenli Duruma Getirebilirsiniz, Buna Neden Gereksinim Duyarsınız?

Sitenizi Nasıl Daha Güvenli Duruma Getirebilirsiniz, Buna Neden Gereksinim Duyarsınız?

Birçok web sitesinin hacklenmesi ve kişisel veri hırsızlığı gibi konuların


özellikle son yıllarda giderek artmasından sonra internet sitelerinin güvenliği konusu çok daha fazla önem kazanmıştır. Ancak yine de bu kadar ciddi tehlikelere rağmen halen web sitesi güvenliği konusunu ciddiye almayan ve yeterli güvenlik önlemlerini almayan birçok site sahibi bulunuyor. Peki, sizin siteniz ne kadar güvenli?

Sitenizin Neden Güvenli Olması Gerekir?

Bundan birkaç sene öncesine kadar Google arama motorunda bir arama yapıp ilgili sayfayı tıkladığınızda otomatik olarak ilgili sayfaya yönlendiriliyordunuz ancak kısa bir süre Google, Crome tarayıcısı için yayınladığı güncelleme sonrasında eğer ilgili site güvenilir değilse kullanıcıları siteye yönlendirmeden önce bu konuda uyarmaya başladı. Kullanıcıların kişisel verilerini korumaya yönelik olarak atılan bu adım firmaların ya da site sahiplerinin prestij kaybetmemesi için de son derece önemli bir kriter durumuna geldi.

Google Crome Güncellemesinin Ayrıntıları

Yukarıda bahsedilen güncelleme 17 Ekim 2017 tarihinde yayınlandı ve bundan sonra SSL sertifikası olmayan web sitelerine girişten önce Google ziyaretçilerine uyarılarda bulunmaya başladı. Bilindiği gibi SSL teknolojisi internet üzerinde kullanılan tüm kişisel bilgilerin gizli kalmasını sağlayan bir teknolojidir. Herhangi bir sitenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığını Crome tarayıcısındaki sol üst köşeden rahatlıkla takip edebilirsiniz.

İşletmeler Üzerindeki Etki Nasıldır?

Crome kullanan çok sayıda kişi SSL sertifikası ile ilgili bu değişikliği rahatlıkla fark etmiştir. Yapılan araştırmalar güvenli olmayan sitelerle karşılaşan kullanıcıların ilgili sitelere giriş esnasında uyarıyı gördükten sonra kararlarından vazgeçerek ilgili siteye girmeyeceklerini gösteriyor. Bu nedenle eğer internet siteniz varsa, hele ki ticari olarak bir siteye sahipseniz mutlaka siteniz için gereken güvenlik önlemlerini almak zorundasınız. Ayrıca sektörde değer kaybetmemek için de ziyaretçilerin kişisel verilerinin gizli kalması için SSL sertifikası alınması da gerekir.

Sitenizde SSL Sertifikası Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Herhangi bir internet sitesinin ya da kendi sitenizin SSL sertifikasına sahip olup olmadığını anlamanın farklı yolları bulunuyor. Eğer kullandığınız tarayıcı Crome değil ise yapılması gereken tek şey ilgili sitenin URL sini kontrol etmektir. Eğer URL başında http ya da https ekleri bulunuyorsa o site güvenilir demektir. Eğer tarayıcınız Crome ise URL çubuğunun sol kısmında güvenilir ya da güvenilir değil şeklinde bilgilendirme notuna bakarak kontrollerinizi sağlayabilirsiniz.

Sitenizi SSL İle Nasıl Güvenli Duruma Getirebilirsiniz?

SSL sertifikası almak için ilk olarak ne tür bir sertifikaya ihtiyacınız olduğunuzu belirlemeniz gerekiyor. Ayrıca kaç adet sertifika gereksinimi olduğunu da belirlemelisiniz. Maliyet olarak ise ortalama olarak aylık olarak SSL sertifikasına sahip olmak için birkaç yüz dolar harcamanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Sitenizi Güvenli Duruma Getirmek İçin Alabileceğiniz Önlemler

SSL kullanmanız elbette sitenizin güvenliği için çok önemlidir ancak bunun dışında sitenizin güvenliğini sağlamak için farklı önlemler de alabilirsiniz. Aşağıdaki her bir yöntemin sitenizin güvenliği için oldukça ciddi önlemler olduğunu ve kesinlikle kullanmanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Site eklentilerinin ve uygulamaların güncel tutulması çok önemlidir. Çünkü genellikle hackerler eklentilerin eski sürümleri üzerinden sitelere giriş yapmaya çalışırlar. Birçok hacker web siteleri için DDoS saldırı yöntemini kullanıyor. Bu nedenle bu saldırılara karşı önlem almak için CDN yani Content Delivery Network kullanabilir ve trafiğin artması durumunda saldırıyı engelleyebilirsiniz. Ayrıca şifre yöneticisi kullanmanın da faydası çoktur. Bunun dışında sitenizin admin şifresini farklı karakter, harf ve rakamlar kullanarak oluşturmak da sitenizin güvenliğini arttıran etkenlerdendir.