Google: Kategori açıklamalarına körü körüne metin doldurmayın!

Google: Kategori açıklamalarına körü körüne metin doldurmayın!

Google'dan John Mueller; özellikle e ticaret siteleri sahiplerini kategori sayfalarına gereksiz içerikler eklenmesi konusunda uyarıda bulundu.


Sayfalarınızı iyileştirmek adına “tüketilebilir içerikler" kullanılmasının doğru ve daha etkili bir yöntem olduğunu unutmayın.

Kullanıcı amacı (arama niyeti) konusuna özellikle vurgu yapan Mueller yine kullanıcıların sonuca en kısa yoldan ulaşabilmesinin, en doğrusu olduğunu tekrar dile getirdi. Kategori açıklamaları konusunda Jonh Mueller'in tam açıklaması şu şekilde:

“Another thing to consider is the purpose of your page; what's the user-intent you're trying to cover? If you're adding random information to a category page, is it still an ecommerce page for users with “shopping" intents? Make up your mind, focus, don't blindly stuff text."

Çevirisi şu şekilde:

“Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da sayfanızın amacı; kapsamaya çalıştığınız kullanıcı amacı nedir? Bir kategori sayfasına rastgele bilgiler ekliyorsanız, bu hâlâ "alışveriş" amaçlı kullanıcılar için bir e-ticaret sayfası mıdır? Kararınızı verin, odaklanın, körü körüne metin doldurmayın."

Site Sahipleri Kategorileri Konusunda Ne Yapmalı?

E ticaret siteleri kategori sayfalarını daha fazla ve tüketilmeyen içeriklerle doldurmaktan başka birçok yolu kullanabilir. Alt kategorilerle doğru bağlantılar, kategorinin düzeni, kalitesi, fiyatları, görselleri gibi birden fazla sektöre göre farklı şekillerde yapılandırmalar yapılması gerekebilir.

Örneğin “Gelinlik" kelimesinin ilk sıralarında neredeyse hiçbir metin yok ve sonuçlar düzenli, kullanıcının tam olarak aradığı gelinliği en kolay şekilde bulması için tasarlanmış sayfalardan oluşuyor.

Elbette bu demek değildir ki asla metin kullanmayın! Gerektiği durumlarda metin kullanmak elbette fayda sağlayabilir. Ancak doğru sektörde, kullanıcıların arama niyetleri göz önünde bulundurularak kullanılmalıdır.

Bu konuda emin olamıyorsanız bir Seo Uzmanından destek alabilirsiniz.

Kategori Sayfalarını Nasıl Desteklerim?

İlk akla gelen reklam ya da backlink çalışmaları olsa da bilinen ama farklı bir yöntemden bahsedelim. Blog yazıları ile kategorilerinize sağlayacağınız doğru yapılandırılmış bağlantılar. İyi yazılmış içeriklerle kategori sayfalarına çıkılan linkler sitenizin iç link ağını yapılandırmanız konusunda oldukça faydalı olacaktır.

Reklam ve backlink aslında aynı amacı taşıyan bir konudur. Betimlemek gerekirse Backlink ve Reklam yapmak, sokağa çıkıp “Mağazama göz atın ilginizi çekecek ürünlerim var!" demenin dijital yoludur. Ancak müşteri adayınız mağazaya geldiğinde karışık bir raf düzeni, kirli bir zemin, dağınık ürünler görürse belki de ihtiyacı olan, hatta bütçesine uygun ve mükemmel ürünü alacak potansiyelde de olsa alışverişi tamamlamadan mağazayı terk edecektir. Bu yüzden değişim ve iyileştirme içerden başlar.

O yüzden blog ve iç sayfa düzeni, yapılandırması doğru, kaliteli ve ilgi çekici olmalıdır. Tüketilebilir içerikler yüzbinlerce kelimelik içeriklerden artık çok daha değerli. Tüketilebilir içerikten çok fazla bahsettik, o yüzden onu da kısaca açıklayalım.

Tüketilebilir İçerik Nedir?

Hitap ettiğiniz hedef kitlenin okuyacağı, ilgileneceği içeriklere tüketilebilir içerik denir.

Tüketilebilir içerik, arama niyetine doğrudan sonuç veren kullanıcıların okuyacağı içeriklerdir. Yani binlerce kelimelik cevaplardan oluşan nedir sorusu yanıtı değil; tek cümle ile keskin ve net ifadeler kullanarak sorunun cevabını vermektir.