Google; Zero Position İlk Sayfada Olmayacak Dedi!

Google; Zero Position İlk Sayfada Olmayacak Dedi!

İnternet kullanıcıları tarafından en fazla kullanılan arama motoru için yeni bir açıklama paylaştılar.


Açıklamayı yapın isimse arama motoru için çalışan mühendislerden Danny Sullivan idi. Danny Sullivan açıklamasında zero position (sıfırıncı sıra) ilk sayfada olmayacak dedi.

Sullivan Ne Anlatmak İstedi?

Mühendsi Sullivan'ın yaptığı açıklamaya anlamak için zero position'un ne olduğunu bilmek gerekiyor. Bu kelime arama motorunda sıfırıncı sıraya yerleşmeyi ifade ediyor. Arama motorunda her hangi bir konu için arama yapıldığında açılan sayfada en üstte kutu içerisinde yer alan web sayfası sıfırıncı sırada yer almış oluyor.

Bu sıraya ulaşan sayfa ise kişilerin en çok giriş yaptığı sayfa oluyor. Bu web sitesinin daha çok kişiye ulaşmasını sağlıyor. Bunda bir sorun yok ancak Sullivan'ın yaptığı açıklamada anlatmak istediği sayfanın üst sırada yer almasıyla alakalı değil. Bu açıklama öncesinde sıfırıncı sıra olarak adlandırılan bölümde yer alan web sayfası arama sonuçları arasında da yer alıyordu.

Bu sayede kişiler arama sonuçlarının yer aldığı sayfada üstteki sayfayı tekrar görüp ikinci kere sayfaya girebiliyordu. Mühendisin yaptığı açıklama da bu durumun ortadan kalkacağını anlatıyor. Yanı söz konusu web sayfası en üstte yer aldıktan sonra arama sonuçları arasında gözükmeyecek sadece üstte bulunarak kişilerin sayfaya girişi sağlanacak. Bununla kullanıcıların arama yaparken yaşadıkları karışıklığı ortadan kaldırmayı amaçlıyorlar.

Değişiklik Ne Zaman Hayata Geçecek?

Dannıy Sullivan sıfırıncı sırayla ilgili açıklama yaptıktan sonra arama motoru üzerinde yapacakları değişikliğin ne zaman hayata geçeceği merak edildi. Dannıy açıklamasını Twitter uygulamasında yaptığı için takipçileri bu değişikliğin ne zaman uygulanacağını kendisine sordu.

Bunun üzerine de mühendis 22 Ocak tarihinde Dünya çapında yürürlüğe gireceğini yazdı. Böylece yapılan değişikliği merak edenlerin beklemesine gerek kalmadığı öğrenilmiş oldu.

Sayfa Sırayı Kaybedince Ne Olacak

Yapılan açıklama internet kullanıcıları için kafa karışıklığına sebep oldu. Hal böyle olunca da Dannıy'e gelen sorular da arttı. Gelen sorular arasında google aramalarında sıfırıncı sıraya yerleşmeyi başaran sayfanın bu sırayı kaybetmesi durumunda ne olacağı sorusu vardı. Haklı olarak kişiler sayfalarının alacakları durumu merak etmişti.

Danny'in bu soruya cevabı ise üst sırada yer alan sayfanın bu sıraya yerleşmeden önceki konumunda yer alacağı şeklinde oldu. Böylece yaptığı açıklamada sayfanın sıfırıncı sırada kalmaya başarmasının kullanıcılara ulaşmak için en kolay yol olduğunu da belirtmiş oldu.

Kısaca sayfanın üst sırayı kaybetmesi demek arama motorundaki listede alt sıralara düşerek daha az kişiye ulaşması demek oluyor. Bunun için sayfalar üzerindeki çalışmaların sürekli devam ederek üst sırada kalmasının sağlanması gerekiyor.

Konuyla İlgilenen Seocu'lar Yorumlarını Paylaştılar

Danny Sullivan'ın açıklamasından sonra web sayfalarının sıfırıncı sıraya yerleşmesi için çalışan seo uzmanlarından açıklamalar da geldi. Açıklamaları Brodie Clark, Dave Davies, Alan Bleiweiss ve Roger Montti gibi isimler seolar yaptı.

  • Seo Roger Montti'nin Açıklaması
  • Martini Buster için çalışan seo Roger Montti yaptığı açıklamasında öncelikle kişilerin bu yeni değişikliğin getirileri hakkında bilgi sahibi olmadan harekete geçmemelerini söyledi. Yapılacak gözlemlerle sıfırıncı sıraya yerleşen sayfaların ne duruma geldiği öğrenilerek çalışılmasının doğru olacağını savundu.

    Ayrıca Montti organik olarak ilk sırada kalmanın garantisinin olmadığın yapılacak hamlelerin ters tepebileceğini anlattı. Doğru hamleler için Montti'yi şu aşamada dinlemenin yarar sağlayacağını söyleyebiliriz.

  • Seo Brodie Clark'ın Açıklaması
  • Konuyla ilgili açıklama yapan bir diğer seoysa Brodie Clark Danışmanlık adına çalışan Brodie Clark oldu. Alınan kararın olumsuz göründüğünü ancak bu olumsuzluk içerisinde de bir olumlu durum olacağını düşündüğünü anlattı. Ayrıca Clark konuyla ilgili incelemeler yapmak içinde sabırsızlandığını anlattı.

  • Seo Dave Davies'in Açıklamaları
  • Dave Davies yaptığı açıklamada sıfırıncı sayfada yer almayı tercih edecek isimlerden olduğunu belirtti. Ayrıca açıklamalarında sıfırıncı sıranın kullanılmaktaki amacının bilgi almayı kolaylaştırmak amacıyla kullanıldığını düşündüğünü söyledi.

  • Seo Alan Bleiweiss'in Açıklamaları
  • Alan Bleiweiss ise konuyla ilgili açıklama sonrası çok fazla hikayenin ortaya atıldığını ancak konunun amacının tam olarak anlaşılmadığını açıkladı. Bunun için acele hareket etmeden neler olacağını gözlemlemenin doğru olacağını söyledi. Seoların genelinin yaptığı açıklamaları göz önüne alırsak yapılan değişiklik için harekete geçmeden önce olacakları izlemenin daha doğru olacağını söyleyebiliriz.