Hreflang Etiketinin Hatalı Kullanımı

Hreflang Etiketinin Hatalı Kullanımı

Eğer siteniz için SEO' ya önem veriyorsanız dikkat etmeniz gereken konuların


başında meta etiketlerden birisi olan hreflang etiketinin kullanımı yer alıyor. Genel olarak bakıldığında internet üzerinde hizmet veren birçok sitede hreflang etiketinin kullanımı ile ilgili birçok hatanın olduğunu görüyoruz.

Özellikle Uluslararası SEO söz konusu olduğunda Google ilk olarak hreflang etiketine öncelik veriyor. Eğer birden fazla dil seçeneği olan bir site varsa hreflang etiketinin doğru bir şekilde kullanılması gerekir.

Hreflang etiketi birçok kişiye göre son derece kullanımı basit bir etiket olarak görülebilir ancak yapılan araştırmalar hreflang etiketi ile ilgili inanılmaz hataların yapıldığını gösteriyor. Bu hatalara aşağıdaki örnekleri verebiliriz.

- İnternet sitelerinin yarısına yakını ülke kodlarını yanlış bir şekilde kullanıyor.

- Aynı şekilde sitelerin %40'ı dil kodunu yanlış kullanıyor.

- İnternet sitelerinin %3'ü ülke kodu ve dil kodu sıralamasında yanlış işlem yapıyor.

- Web sitelerinin %23'ü tire işaretini kullanmak yerine alt çizgi işaretini kullanarak önemli bir hata yapıyor.

Hreflang Etiketi İle İlgili Hatalar

Hraflang etiketinin hatalı kullanımı ile ilgili olarak belirtmemiz gereken ilk hata etiketin eksik kullanılmasıdır. Ayrıca sayfanın kaynak kodu içinde sayfadaki diğer dilleri işaret eden hreflang etiketi de yaygın olarak yapılan hatalardan birisidir.

İnternet sitenizin temelde Türkçe ve bunun yanında Almanca ve Fransızca dil desteğinin olduğunu düşünün. Türkçe olan sayfaların kaynak koduna Almanca ve Fransızca dillerini gösteren hreflang etiketlerinin eklenmesi gerekir. Ancak bunun yanında her dil için mutlaka rel="altarnate" hreflang ="x" kodunun da kullanılması da gerekiyor. Elbette tüm dil ve bölge kodlarının ISO 639-1 standartlarına uygun olması da büyük önem taşıyor.

Ayrıca ilgili ülkede ikamet eden fakat ilgili ülkenin resmi dilinden farklı dilde konuşan kullanıcıları hedeflediyseniz de mutlaka ülke ve dil kodlarını aynı anda kullanmanız gerektiğini belirtelim. İngilizce konuşan ancak İtalya ve Almanya'da yaşayan kullanıcılar için olması gereken dil kodlaması şu şekildedir.

<link rel="alternate" href="http://ornek.com/en-IT" hreflang="en-IT" />
<link rel="alternate" href="http://ornek.com/en-DE" hreflang="en-DE" />
<link rel="alternate" href="http://ornek.com/" hreflang="x-default" />

Hreflang etiketi ile ilgili karşılaşılan bir diğer hata ise gösterilen sayfada hreflang etiketinin bulunmuyor olması ya da kodların gösterildiği sayfaların yanlış belirleniyor olmasıdır. Eğer bir sayfaya hreflang etiketi eklerseniz ilgili dili içeren tüm sayfalara da hreflang etiketinin eklenmesi gerekir. Bunun sebebi ise arama motorlarının sayfalarınızın dilini rahatlıkla tespit edemeyecek olmasıdır. Ancak belirtildiği gibi ilgili diğer sayfalara hreflang etiketi eklerseniz arama motorları konusunda herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.

Son olarak hreflang ve canonical etiketlerinin birlikte kullanılmasının hreflang etiketinin kullanımı ile ilgili en büyük hatalardan birisi olduğunu belirtelim. Sayfa indekslemelerinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için bu konuya dikkat etmek ve sayfalarda bu iki etiketten sadece birisinin kullanılmasına izin vermek gerekiyor. Peki, tüm bu hataları tespit etmenin kolay bir yolu bulunuyor mu? Elbette ki bulunuyor. Hreflang Tags Testing Tool aracını kullanarak sitenizde bu etiketle ilgili yapmış olduğunuz hataları rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Sonrasında yukarıda belirttiğimiz hataları göz önünde bulundurarak yapılması gereken işlemleri yapabilir ve sitenizin değerini düşürmeden sitenizin kullanımını ziyaretçilerinize sunabilirsiniz.