Site Açılış Hızı Optimizasyonun Önemi Nedir?

Site Açılış Hızı Optimizasyonun Önemi Nedir?

İnsanların beklemeye tahammül edemedikleri anda önem arz eden konuların


başında site açılış hızı optimizasyonu yer alıyor. Özellikle tüketim çılgınlığının yaşandığı günümüzde insanlar bir an önce istedikleri sitelerin açılmasını istiyor.

Site Açılış Hızı Optimizasyonun Önemi

Bugüne kadar yapılan araştırmalar ziyaretçilerin neredeyse yarısının istedikleri internet sayfalarının 2 saniyenin altında açılmasını istediğini gösteriyor. Sitede yer alan içerik, resim ya da video gibi tüm öğelerin hızlıca yüklenmesi ve ziyaretçilerin önüne gelmesi isteniyor. Eğer kullanıcılar istedikleri sürelerde sayfalara erişemezlerse ise siteleri terk ederek alternatif site arayışı içerisine giriyor. Bu durumda siteniz, doğal olarak sizler ciddi kayıplarla karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu nedenle site açılış hızı optimizasyonu önemli sorusuna kesinlikle çok önemli cevabını verebiliriz.

Site Açılış Hızı Optimizasyonun Yapılması

Site Açılış Hızı Optimizasyonu yapmaya karar verdikten sonra ilk olarak sitenizin hızını düşüren etkenlerin belirlenmesi gerekiyor. İnternet üzerinde bu tespiti yapmak için farklı analiz araçlarından yararlanabilirsiniz. Örneğin, Google PageSpeed, Pingdomve GtMetrix bu konuda yaygın olarak kullanılan araçlardandır.

Google PageSpeed Insight

Google PageSpeed sayesinde sitenizin hem mobil, hem de masaüstü sürümlerini analiz ettirebilir ve detaylı bir rapor alabilirsiniz. Yapılan puanlama kriterlerine göre sitenizin açılış hızını arttırmak için nelerin değiştirilmesi gerektiği konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz.

GTMetrix

Bu araç ile yapılan analizde sitenize A ile F harfleri arasında bir puan verilir ve bu şekilde raporlama yapılır. Böylece site hızınızı optimize edebilmek için neler yapabileceğinizi de rahatlıkla görebilirsiniz.

Pingdom

Pingdom'da ise diğer analiz araçlarına göre ekstra monitoring özelliği de bulunuyor. Dosyaların ne kadar sürede yüklendiği bilgisini de alabilirsiniz.

Sitenizin Hızını Arttıracak Önemli İpuçları

Görsellerin Optimize Edilmesi

Sitenizde yer alan görsellerin optimize edilmesi site hızınızı doğrudan etkiler. Görsellerinizi optimize etmek için ise Imagify ya da TinyJPEG araçalarından faydalanabilirsiniz.

CSS Dosyalarınızı Küçültebilirsiniz

Sitenizde yer alan CSS dosyalarının gereksiz kısımlarını çıkararak bu dosyaları küçültebilir ve doğrudan sitenizin daha hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde sitenizde yer alan CSS dosyalarının hepsini birleştirerek tek bir CSS dosyası altında toplayarak da sitenizin hızını arttırabilirsiniz. Bu işlemi JS dosyalarınız için de yapabilirsiniz.

JS Dosyalarının Çağrılma Yöntemi

Sitenize yer alan JS dosyalarının header etiketleri arasında çağrılması da sitenizin açılma hızını olumsuz etkileyeceği için bu dosyalar için header etiketini kullanmayın.

Önbellekleme Kullanılmalı

Sitenizin mutlaka tarayıcıların önbelleğine kayıt edilmesi gerekir. Bu durum sitenize gelen istek sayısını azaltır ve buna bağlı olarak sitenizin hızı artar. Bunun dışında önbellekleme kullanmanın başka bir avantajı daha bulunuyor. Önbellekleme yani cache sistemini kullanarak sitenizdeki bant genişliği kullanımı da azalır. Sonuç olarak bu durumda da sitenizin açılma hızı eskisine göre önemli derecede arttırılmış olur.