Rel=Canonical Hakkındaki Yanlışlar

Rel=Canonical Hakkındaki Yanlışlar

Sitenizdeki tekrar eden içeriklerden arama motorlarının dizinine


girmesini istediğiniz içerikleri Rel=Canonical kullanarak belirleyebilirsiniz. Birçok arama motoru Rel=Canonical kullanımını desteklediği için bu konu oldukça önemlidir ve sitelere zarar vermemek için doğru kullanılmalıdır.

https://searchengine.com

https://www.searchengine.com

https:// searchengine.com/index.htm

https://www. searchengine.com/index.htm

Yukarıda verilen örneklerin tamamı aslında birer ana sayfa adresi olarak işlem görür ancak arama motorları Rel=Canonical kullanılmamışsa bu adresleri farklı sayfa olarak değerlendirir ve tekrarlanan içerikmiş gibi işlem yapar. Ancak <head></head> bölümlerinin arasına <linkrel=”canonical” href=”https://www. searchengine.com/”/> kodu eklenirse arama motorları tarafından geride kalan diğer linkler dizine eklenmez. Özetle Rel=Canonical kullanımında dikkatli hareket etmek gerekir.

Rel=Canonical Kullanırken Yapılan Önemli Hatalar

1- İlk Sayfa İçin Sayfalara Ayrılmış İçeriğin Kullanılması

Rel=Canonical kullanacaksanız ikinci ya da daha ilerideki sayfalardan ilk sayfaya Rel=Canonical yapılmamalıdır. Çünkü her sayfa farklı içeriğe sahipti ve bu şekilde bir kullanım sadece ilk sayfanın dizine eklenmesini sağlayacaktır.

2- Farkında Olmadan Göreli URL'ler Şeklinde Yazılan Mutlak URL'ler

Bilindiği gibi <link> </link> etiketi birçok HTML etiketi gibi göreli ve mutlak linkler için destek sunar. Arama motorlarında istenileni vermek için göreli ve mutlak URL'lerin kullanımına dikkat etmek ve doğru bir şekilde kullanmak gerekir.

3- Çoklu Rel=Canonical Kullanımı

Arama motorları birden fazla Rel=Canonical kullanımını yok sayar ve gerçekten kullanılmak istenen Rel=Canonical yapısından da fayda sağlanmaz. Bu durumun farkına varmazsanız siz sitenizde tekrar eden içerikler için dizin sorunu kalmadığını düşünürsünüz ancak arama motorlar tarafından sitenizde kopya içerik varmış gibi düşünülerek işlem yapılabilir.

4- Ana Sayfada Öne Çıkarılmak İstenen İçeriğe Rel=Canonical Vermek

Kategori sayfasında yer alan değerli bir içeriği ön plana çıkarmak istediğinizi varsayalım. Bu durumda kategoriye içeriğe ait olan linkli Canonical olarak verirseniz arama sonuçlarında kategori sayfanız listelenmeyecektir. Kullanıcılar kategori sayfasında öne çıkartmak için işlem yaptığınız sayfayı görecektir. Fakat bu durumda aynı kategorideki diğer içerikler ziyaretçiler tarafından daha zor bulunur.

5- Rel=Canonical Kullanmak İçin <body> </body> Etiketinin Tercih Edilmesi

Rel=Canonical etiketi HTML dokümanında her zaman sadece <head> </head> etiketlerinin arasında kullanılmalıdır. Eğer <body> </body> etiketleri arasında canonical koyarsanız arama motorları tarafından dikkate alınmazsınız.