Oturum Zaman Aşımı Google Analytics'te Nasıl Yönetilir?

Oturum Zaman Aşımı Google Analytics'te Nasıl Yönetilir?

Google Analytics'te oldukça önemli olan konulardan birisi zaman aşımını başarılı bir şekilde yönetmektir.


Google Analytics üzerinde varsayılan değer olarak tüm oturumlar 30 dakika sonra, kampanyalar ise etkin olmaması üzerine 6 ay sonra otomatik olarak sonlanır. Fakat bunun yanında Google Analytics'te oturum ve kampanyaların sonlanma süresi manüel olarak ayarlanabilir. Kısacası bu süreleri kendiniz belirleyebilirsiniz.

Google Analytics'te Oturum Zaman Aşımını Yönetmenin Püf Noktaları

Google Analytics'te hesabınızı açtıktan sonra yönetici bölümü içindeki mülk alanına, oradan da izleme bilgileri bölümüne giriş yaparak oturum ayarları bağlantısına erişebilirsiniz. Yukarıda belirttiğimiz gibi zaman aşımı ayarlarını değiştirmek için ilk olarak oturum ayarları bağlantısının açılması gerekiyor. Google Analytics varsayılan olarak ziyaretçilerin 30 dakika işlem yapmadıklarını anladığında oturumları sonlandırıyor ancak dilerseniz bu süreyi siz istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Örneğin kullanıcıların 4 dakika ya da 4 saat boyunca hareketsiz kaldıklarında oturumlarının kapatılmasını sağlayabilirsiniz. Bu konuda dikkat edilmesi gereken konu oturum zaman aşımı süresinin minimum 1 dakikadan az, maksimum ise 4 saatten fazla belirlenemediğidir.

Google Analytics üzerindeki oturum zaman aşımı süresini değiştirmeye karar vermeden önce ilk olarak oturumun ideal süresine karar vermek gerekiyor. Sitelerin büyük bir kısmı için 30 dakikalık Google Analytics oturumu idealdir ancak bazı durumlarda oturumların zaman aşımı ayarlarının manüel olarak düzenlenmesi gerekir. Bu durumlar şunlardır;

1-Sitenizin belirlenen süre boyunca hareket görmediğinde otomatik bir şekilde farklı bir kullanıcıya çıkış yapabilir. Bu durumda etkinlik süresi ile oturum zaman aşımının eş değer bir şekilde ayarlanması gerekir.

2- Sitenizin içeriği ile ilgili olarak bir kullanıcının sitenizde oyun oynamak ya da dosya indirmek gibi uzun işlemleri gerçekleştirmek için sitenizde normalden daha uzun süre kalması gerekebilir. Bu durumda da mutlaka oturum zaman aşımının yapılacak olan işleme uygun olarak ayarlanması gerekir.

Oturum zaman aşımı ayarlarını manüel olarak değiştirmek için zaman aşımı yönetimi alanı içinde yer alan ayarların değiştirilmesi ve uygula butonuna basılması yeterlidir.

Google Analytics Kampanya Atıfı Nedir?

Google Analytics yapı olarak dönüşümler ve oturumlar konusunda atıflar belirlemek için ilişkilendirme modellerinden faydalanır. Google Analytics kampanyası ilişkilendirme süresi varsayılan değer olarak 6 aydır. Bu şu anlama gelir, Google Analytics 6 ay içinde kullanıcılara yönelik her oturumun bazı koşullar altında doğrudan olmayan trafik kaynağına atandığını gösterir. Belirtilen bu koşullar şunlardır;

-Doğrudan olmayan trafik kaynaklarının gerçekte var olması. Bu kaynak, ücretli arama trafiği ya da yönlendirme trafiği olabileceği gibi organik arama trafiği de olabilir.

-Kullanıcılar için doğrudan olmayan trafik kaynağı 6 ay boyunca değiştirilemez.

- Google Analytics çerezlerinin 6 ay içinde asla silinmemesi büyük önem taşır.

- Google Analytics'te çok kanallı olmayan raporların verileri sonuca ulaşmak için değerlidir.

Trafik Kaynağı Bulunmayan Ziyaretçiler

Eğer web siteniz herhangi bir ziyaretçi tarafından ilk kez ziyaret edilirse ve bu kullanıcının doğrudan trafik kaynağı bulunmuyorsa ve Google Analytics bu yönlendirmeyi kaydedemezse kaynağın nereden geldiği anlaşılamaz. Örneğin Google Analytics ziyaretçinin siteyi ziyaret ettiğinde url yi kaydedemezse kullanıcının ilgili ziyareti doğrudan trafik ile bağlantılı olarak kabul edilir. Bu nedenle Google Analytics kullanıcılar için bazı kaynak ve değerlerin raporuna bakar.

Kaynak doğrudan ise ve orta yok ise; bir kullanıcı siteye 3 ay sonra yeniden aynı cihaz ve tarayıcıyı kullanarak Google organik arama ile giriş yaptığında Google Analytics kullanıcının son oturumunu Google organik atamaya yönlendirir ve ortak-kaynak ortam değerlerini raporlar.

Google kaynaklı organik aramalarda araç ve kaynak değişmiyor. Bunun nedeni ise son tıklamanın ilişkilendirme modeli altında yer alıyor olmasıdır. Aynı şekilde aynı kullanıcı 3 ay sonra yeniden geri dönüş sağlarsa Google Analytics 3. oturumu organik aramaya yönlendirerek ortam-kaynak değerlerini raporlar.

Trafik Kaynağı Bulunan Ziyaretçiler

Web siteniz bir kullanıcı tarafından Google organik arama ile ziyaret edildiğinde ilk oturum Google organik atamaya yönlendirilir ve ilgili değerler rapor edilir. Aynı kullanıcı 3 ay sonra doğrudan sitenizi aynı cihazla ve tarayıcıyla ziyaret ettiğinde aynı şekilde Google oturumu organik aramaya atayarak ilgili değerleri rapor eder.

Kampanya Zaman Aşımının Google Analytics'te Ayarlanması

Farklı kullanıcılar için doğrudan olmayan doğrudan trafik kaynaklarının ne kadar süreliğine atanacağını Google Analytics'te kampanya zaman aşımı belirler. Bu konuda kullanıcılar Google Analytics çerezlerini silmez ve son doğrudan olmayan trafik kaynakları kampanya zaman aşımının sona ermesinden önce değiştirilemez.

Google Analytics üzerinde kampanya zaman aşımı ayarları kolaylıkla değiştirilebilir. Ancak kampanya zaman aşımı minimum 0 dakika maksimum 24 aydan uzun tutulamaz. İdeal kampanya zaman aşımına karar verdikten sonra Google Analytics kampanya zaman aşımını değiştirebilirsiniz. Genellikle kampanya zaman aşımı süresinin ideal süresi maksimum 3 aydır çünkü bu süreden daha uzun süren kampanya zaman aşımı potansiyel müşterilerin satın alma davranışlarını etkiler. Aynı zamanda bu durum trafik kaynaklarının satış üzerindeki etkilerini de olumsuz anlamda değiştirir.

Kampanya zaman aşımı ayarlarında değişiklik yapmak için Google Analytics'teki yönetici bölümüne giriş yapabilir ve sonrasında mülkiyet alanından izleme bilgileri altındaki oturum ayarları bağlantısını kullanabilirsiniz. Bu ekrandan kolaylıkla kampanya zaman aşımı süresini sitenizin ve kullanıcılarınızın ihtiyaçlarına göre belirleyebilirsiniz.