AMP'nin SEO'ya Etkisi Nedir?

AMP'nin SEO'ya Etkisi Nedir?

AMP, yani hızlandırılmış mobil sayfalar projesi 2016 yılının Şubat ayında başlatıldı.


Aslında bu konuda birçok kişi sınırlı reklam etiketlerinin açık kaynaklı olarak AMP'nin genel kullanımına katkı sağlamayacağını düşünse de 2016 yılından bu yana Google AMP, SEO katkısı ve kullanım yoğunluğu açısından Facebook Instant Articles'ı geçti. Bu durumda AMP SEO'ya nasıl bir katkı sağlıyor?

Google AMP'nin henüz arama sektöründe net bir etkisi ispatlanmamıştır ancak bu teknolojinin yakın zamanda pazardaki yerini bulabileceğini söyleyebiliriz.

AMP'nin Etkisi

Google AMP'nin resmi olarak kullanılmaya başlamasından bu yana dokümanların sayısı 2 milyarı buldu. Projenin ilk çıktığı yıl ise bu sayı sadece 600 milyon civarındaydı. AMP'nin internet sitelerine getireceği katkının etkileri aşağıda listelenmiştir.

-AMP belgesini ziyaret eden kullanıcılar adına bekleme süresi yüzde 10 artmıştır.

-ABD'de internet trafik oranının yüzde 7 sini AMP sayfaları oluşturuyor.

-AMP yayıncılarının yüzde 90'ı AMP kullanmaya başladıktan sonra görüntülenebilirlik oranının arttığını açıkladı.

Google'a göre web sitelerine ayrı bir mobil alan oluşturmak yerine sitelerin temalarına AMP yüklenebilir ya da aşamalı web uygulamaları tercih edilebilir. AMP belgelerinin bir diğer özelliği ise standart sayfalara göre 2 kat daha hızlı yüklenmesidir. İnternet sitelerinde mobil AMP kullanmak için aşağıdaki nedenleri inceleyebilirsiniz.

-Yapılan araştırmalara göre 2020 yılı içerisinde mobil veri trafiğinin çok büyük bir kısmı mobil cihazlardan gelecek.

-Şu an internet üzerindeki aramaların yarısından fazlası mobil cihazlar, yani akıllı cep telefonları ile yapılıyor.

-Sayfa yükleme süresi 3 saniyeyi geçen sayfalar kullanıcılar tarafından anında terk ediliyor.

Tüm bunlara rağmen birçok işletme ve site sahibi halen AMP'yi aktif olarak kullanmıyor.

AMP'nin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Google tarafından tanıtılan AMP sayesinde internet sayfalarının geleneksel yapıdaki yüklenme hızından çok daha hızlı bir şekilde yüklenebilmesi sağlanabiliyor. Ayrıca bu durum sitelerin daha az veri kullanmalarına yardımcı oluyor.

Hızlı açılan bir internet sayfasına sahip olmak için açık kaynak protokolüne sahip olan AMP'yi eklemek için ilgili kodların kullanılması yeterlidir. Ayrıca görüntü bant genişliği kullanım oranı %45 ile sınırlanmış olur.

Bilindiği gibi web sayfalarının hızlı açılması hemen çıkma oranını düşürür. SEO olarak düşünüldüğünde ise bu konu oldukça önemlidir. Organik tarama tıklanmasını arttırmak ve sitelerin gelirlerini yükseltmek için AMP'den yararlanılabilir. Sayfadaki reklam alanı azaltıldığı için sitelerin UX'leri de geliştirilmiş olur. Ancak şu bilinmelidir ki AMP'nin kaynak kodunu sitenize eklemek için bu konuda oldukça bilgi sahibi olmalısınız ya da bu konudaki uzmanlardan destek almalısınız.

AMP Hakkında

Bugüne kadar yapılan açıklamalarda hiç kimse net olarak AMP'nin SEO üzerinde çok fazla etkinin olduğuna dair bir açıklama yapamamıştır. Bu nedenle AMP dizini kullanmak için acele edilmesine gerek bulunmuyor. SEO konusunda az çok bilgisi olan kişileri AMP hakkında birçok bilgiye sahip ancak onun dışında çoğu kullanıcıların henüz tam olarak oturmayan bu proje hakkında çok fazla bilgisi bulunmuyor. Bu nedenle belki de Google tarafından AMP'nin tanıtılması ve kullanıcılara iletilmesi için farklı politikalar uygulaması gerekebilir. Bu sayede kullanıcılar da AMP'ye geçtiklerinde ne gibi avantajlarla karşı karşıya kalacakları konusunda bilgi sahibi olmuş olur.