​İçerik ve Tasarım Hakkında Bilinmeyenler

​İçerik ve Tasarım Hakkında Bilinmeyenler

Birçok kişinin farkında olduğu gibi başarılı bir şekilde hizmet veren internet siteleri ya da bloglar,


gerek işlevsellik, gerek içerik, gerekse tasarım olarak birbirleri ile son derece mükemmel bir uyum içerisinde bulunuyor.

Eğer herhangi bir internet sitesinde sıkılmadan uzun süre zaman geçirebiliyorsanız sitenin amacına göre hareket eder ve yapılması gereken şey neyse onu yaparsınız. Bu bazen satın alma, bazen de bilgi alma gibi eylemler olabilir.

Bilindiği gibi internet sitelerinin ziyaretçiler tarafından güven oluşturmasının en önemli nedeni, sitelerde ve sosyal medya hesaplarında başarılı bir tasarımın kullanılıyor olmasıdır. Bu konuda Tim Frick'in Return On Engagement isimli kitabında da aynı düşünceler paylaşılıyor.

Başarılı bir şekilde yapılan tasarım, sitedeki içeriklerin ziyaretçiler tarafından daha fazla takip edilmesini sağlar ancak bunun yanında tutarlılık, güvenilirlik, kredibilite ve profesyonellik de sağlar.

Nasıl ki insan ilişkilerinde karşı tarafa iyi bir izlenim bırakmak adına ilk saniyelerin önemi çok büyükse, arama motorları ya da linkler sayesinde sitelere yönlendirilen ziyaretçilerin site ile ilgili fikir oluşturması için de durum aynıdır. İlk izlenimde başarı sağlamak için dizayn ve tasarım konusunda her zaman özen göstermek gerekir.

Gutenberg Kuralı Nedir?

İnternet sitelerinin hazırlanmasını sağlayan tasarımcılar Gutenberg kuralı hakkında, ya da diğer ismi ile Gutenberg diyagramı hakkında fikir sahibidirler. Bu kurala göre internet sayfaları zayıf ve güçlü alanlar şeklinde 4 farklı kısma ayrılır.

Ana görüş alanı sayfanın sol üst kısmındayken, sol alt kısım ziyaretçilerin dikkatini çok fazla çekmeyen alanı ifade eder. Buna karşıt olarak ise sağ alt kısım uç birim alanını ifade ederken, sağ üst kısım güçlü nadas alanını gösterir.

Tüm bunlardan dolayı Gutenberg kuralına uygun bir şekilde hazırlanan internet sayfalarının güçlü alanları daha fazla özen ve dikkat gerektirir. Bu bağlamda zayıf olan alanın, yani sayfaların sol alt kısmının boş bırakılması siteye avantaj sağlar. Dünyanın en çok tercih edilen sosyal medya araçlarından birisi olan Facebook'un giriş sayfasını gözden geçirdiğimizde bu kurala uyulduğunu ve dikkat gerektiren paylaşımların sol üst kısımda yapıldığını görebiliriz. Buna karşın, eylemin yapılacağı alan için ise sağ alt taraf tercih edilmiştir.

Web Tasarımın Başarısını Etkileyen Unsurlar

Logo'yu unutmayın: İnternet sitelerindeki önemli unsurlardan birisi logodur. Logo, sitenin ziyaretçiler tarafından daha güvenilebilir olmasını sağlar ve siteye profesyonellik sağlar.

Hızın önemi: Hangi konu ile ilgili olursa olsun, internet sitelerinin her zaman hızlı olması gerekir. Sayfa geçişlerinin yavaş olması, verilerin geç yüklenmesi ziyaretçilerin sıkılmasına neden olur ve onların daha kısa sürede siteden ayrılması sağlar.

Tipografiye dikkat: Sitedeki içeriklerde kullanılan yazı tipi ve yazıların okunabilir olması da çok önemlidir. Genel olarak 10 ve üzerindeki fontlar içeriklerin daha rahat okunabilmesini sağlar.

Zenginleştirilmiş medyanın önemi: Çeşitli animasyonlar ve videolar ziyaretçileri siteye çeken en önemli unsurlardandır ancak bu içeriklerin geç yüklenmesi ziyaretçileri siteden kaçırma anlamında önemli bir risk oluşturur.

Renklerin etkisi: İnternet sitelerinin tasarımında kullanılan renklerin sitenin hizmet verdiği sektör ile her zaman uyum içerisinde olması gerekir. Aynı zamanda arka fon ve içeriklerin rengi arasındaki kontrast oranı da oldukça önemlidir.

Kontrol edilebilirlik: Web sitelerinde sitenin kontrolünü ziyaretçiye bırakmak yapılması gereken önemli şeylerden birisidir. Bu konuya bir örnek vermemiz gerekirse herhangi bir videonun kullanıcının istediği ile açılması gerekir, otomatik olarak açılan videolar çoğu zaman can sıkıcı olabilir.

Kullanılabilirlik: İnternet sitelerinin her zaman kolay bir şekilde kullanılabiliyor olması gerekir. Bu yüzden sitenin hizmet verdiği alan ne olursa olsun sitenin kullanılabilirliğinin iyi olması şarttır.

Linklerin Önemi: Nielsen Norman Grubu tarafından link kullanımı ile ilgili tavsiyelerde belirtildiği gibi linklerin her zaman bağlandıkları sayfayı ayrıntılı bir şekilde açıklamaları gerekir. Ayrıca linklerin altının çizili olması da link kullanımı ile ilgili önemli bir ayrıntıdır. Son olarak linklerin kullanıcılar tarafından daha önce ziyaret edildiğinin anlaşılması için mutlaka renkler ile farkındalık yaratıyor olması gerekiyor.