​Google Tarafından Dikkate Alınan En Önemli 9 Sıralama İşareti

​Google Tarafından Dikkate Alınan En Önemli 9 Sıralama İşareti

Dünyanın en önemli arama motoru olma


özelliğini taşıyan Google'ın sıralaması ve sıralamanın nasıl yapıldığı ile ilgili bilgi sahibi olmak, içerik yönetiminde başarı sağlamak için dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisidir.

Bilindiği gibi Google sıralamasını etkileyen 200'den fazla etken ya da sıralama işareti bulunuyor. Bu faktörlerin tamamını bir arada yerine getirmek her zaman mümkün olamayacağı için Google sıralamasına doğrudan etki eden faktörler hakkında bilgi sahibi olmak ve yerine getirilmesi gerekenleri uygulamak çok daha akılcı bir harekettir.

SEO konusundaki uzmanlar Google sıralamasına etki eden faktörlerin hepsinin aynı derecede etkisinin olmadığını savunuyor. Yazının devamında uzmanlara göre önemi diğerlerine göre daha fazla olan 9 sıralama işareti ile ilgili ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Aşağıdaki alanda Baclinko ve SearchMetrics gibi önemli isimlerin en güncel çalışmalarına ait bilgiler bulabilirsiniz. Son olarak aşağıdaki alanda yer alan sıralama işaretlerini kontrol etmek ve optimize etmek için Google Search Console ve Seo Powersuite araçlarını kullanmanız gerektiğinizi de belirtelim.

1. Sitenin Sayfa Hızı (%7)

Google tarafından yapılan açıklamalara göre internet sitelerinin sayfa hızı, sıralamayı etkileyen önemli faktörlerden birisidir. Çeşitli nedenlerden dolayı internet sitelerinin yavaş çalışması SEO'yu doğrudan etkiler. Çünkü Google, yavaşlık gösteren bir sitenin sadece birkaç sayfasını tarayabilir.

İnternet sitelerindeki sayfaların açılma ve yüklenme hızı, site ziyaretçileri açısından da çok önemlidir. Bu konuda yapılan araştırmalar ziyaretçilerin yavaş açılan sayfalara sahip olan bir internet sitesini daha kısa sürede terk etmelerine neden olduğunu gösteriyor. Sayfa değiştirme süresindeki 1 saniyelik bir gecikme bile ortalama olarak %7 oranında çevrimde azalmaya neden oluyor.

Google tarafından yapılan açıklamalarda sayfa değiştirme ve yükleme hızının 2 saniye ya da daha az bir süre olması gerekiyor. Sıkıştırılmamış içeriklerle görsel ve yazı içeriklerinin çok olması yavaş çalışan sayfalarla ilgili önemli sorunların yaşanmasına da neden oluyor.

Nasıl Kontrol Edilebilir?

İnternet sitelerinin hızını kontrol etmek için Website Auditor aracı kullanılabilir. İçerik analizi modülü içerisindeki teknik faktörler alanını kullanarak site hızı ile ilgili gerekli kontrolleri sağlayabilirsiniz.

Nasıl Geliştirilebilir?

Sayfa hızı alanında yer alan faktörlerin tamamı geliştirilmeye yönelik faktörlerdir. Bu nedenle bu faktörleri ayrıntılı bir şekilde incelemeniz gerekiyor. Bu aşamada yapılacak en doğru adım ise sayfada yer alan sıkıştırılmamış kaynakların kullanılması yerine, sıkıştırılmış hazır olan daha hafif kaynakların kullanılmasıdır. Konuyla ilgili linklerin tamamını Website Auditor aracında bulabilirsiniz.

2. Bağlantılı domain sayısı ve backling (%18)

Google tarafından değerlendirilen en önemli kriterlerden birisi elbette link sayısıdır. Özellikle bundan birkaç sene öncesine kadar link sayısı çok daha önemliyken, günümüzde Google sadece üst sıralarda yer almak için kullanılan linkleri kolaylıkla diğerlerinden ayırt edebiliyor. Elbette günümüzde de domain sayısı ve çeşitli sayfalara link vermek sıralama için önemli ancak artık eskisi gibi kalitesiz linkler kullanılamıyor.

Google tarafından paylaşılan bilgilere göre gelen linklerdeki bireysel kalite puanları sitenin genel olarak link puanını oluşturuyor. Eğer sahte olmayan linkler kullanılıyorsa her link daha çok puan alınacağı anlamına geliyor.

Link konusundaki dikkat edilmesi gereken önemli bir konu sürekli olarak aynı domain üzerinden linklerin geliyor olmasıdır. Çünkü Google'ın profil değerlendirilmesi aynı domain için tek link üzerinden yapılıyor.

Nasıl Kontrol Edilebilir?

İnternet sitesi için güzel bir proje geliştirmek için SEO SpyGlass aracını kullanabilirsiniz. Domain karşılaştırılması anlamına gelen Domain Comparision alanında en önemli rakip sitelerin domain'lerini ekleyebilir ve link profillerini inceleyerek sitenizin hangi durumda olduğunu görebilirsiniz. Toplam Bağlayıcı Domain'ler ve Total Backlinks profillerin hangi düzeyde geliştirilmesi gerektiğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Nasıl Geliştirilebilir?

Yeni bir link oluşturmak için ya da var olan kaliteli linkleri bulmak için birçok kişinin tercih ettiği gibi sizlerde SEO PowerSuite'a ait olan Link Assistant'ı kullanabilirsiniz. Yeni bir proje oluşturduktan sonra bir ya da birden fazla arama metodu seçerek link araştırması yapabilirsiniz. Böylece hem potansiyel link partnerlerine, hem de ulaşılabilir mail adresleri listesine erişim sağlayabilirsiniz.

3. Mobil Uyumluluğun Önemi (%12)

Google, bir süre önce masaüstü arama sonuçlarına doğrudan etki eden sıralama işaretlerinin yanı sıra, mobil sayfaları da analiz edeceğini açıkladı. Böylece internet sitelerinin mobil sürümleri de indekslenmeye başladı. Bu yüzden mobil sayfası olan kişilerin ya da firmaların günümüzde mobil sayfa düzenlemesi için daha fazla özen göstermesi gerekir.

Nasıl Kontrol Edilebilir?

Mobil uyumluluk testi için kullanılabilecek en iyi araçlardan birisi WebSite Auditor aracını kullanmaktır. İçerik analizi ve sayfa denetimi alanındaki mobil kısmından mobil uyumluluğu alanını takip edebilirsiniz. Bu şekilde sayfanın mobil cihazlarda ne durumda bulunduğu kontrol edilebilir. Mobil uyumluluk için olması gereken niteliklerin tamamı sayfa kullanılabilirliği alanında yer alıyor.

Nasıl Geliştirilebilir?

Page Usability alandaki yeşil olmayan tüm faktörlerin üzerine tıklandığında sorunun ne olduğunu görebilirsiniz. Elbette bu durum aktif olarak çalışan mobil uyumlu sayfalar için geçerlidir. Ancak mobil uyumlu olmayan sayfalar için ilk olarak sayfanın mobil olarak optimize edilmesi gerekir. Etkileşimli bir şablon kullanarak Google açısından başarılı bir mobil uyumlu sayfa ortaya koyabilirsiniz. Eğer HTML üzerine kurulmuş olan bir siteye sahipseniz mobil uyumluluk için daha fazla çalışmanız gerekebilir.

4.Link Kalitesi (%14)

SEO uzmanlarının birçoğu link kalitesinin Google tarafından en çok önem verilen sıralama işaretlerinden birisi olduğun konusunda ortak fikir sahibidir. Yüksek kaliteye sahip olan linkler sitelerin puanını yükselttiği için sıralamayı da doğrudan yükseltiyor. Aynı şekilde kalitesiz linkler ise arama motoruna girme konusunda sitelerin önemli cezalar almasına neden olabiliyor.

Link denetimi ceza almamak için sürekli olarak kontrol edilmesi gereken konuların başında geliyor. Böylece sorun çıkarabilecek olan linkleri önceden tespit ederek siteden çıkarmak mümkündür. Yüksek kaliteli link kullanmak için ise yapılabilecek en akıllı şey rakiplerin linklerini takip etmek ve ilgili siteye çekmeye çalışmaktır.

Nasıl Kontrol Edilebilir?

SEO SpyGlass programını açtıktan ve yeni bir proje oluşturduktan sonra Backlinks modülünden Update Factors seçeneğini tıklayarak işe başlayabilirsiniz. Ceza riskine göre belirlenen linkleri görüntülemek için Link Ceza Riski alanını kullanmanız gerekiyor. Bu ekranda %60 oranının üzerindeki linkler anında işlem yapılması gereken linkleri ifade ederken, %30 oranı üzerindeki linkler incelenmesi gereken linkleri gösterir.

Nasıl Geliştirilebilir?

Eğer kötü kaynaktan gelen link sayısı çok fazla değilse linklerin gelmiş olduğu sitelerin sahipleri ile iletişime geçilerek linkleri çekmesini isteyebilirsiniz. Ancak ilgili site sahiplerine ulaşım konusunda sorun yaşıyorsanız ve düşük kaliteli link sayısı fazla ise ilgili linkleri reddetmek gerekiyor. Bu işlem için Google'a başvurmalı ve ilgili linklerin sitenizden çıkarılmasını istemeniz gerekiyor. Başvuru için ise Google Search Console uygulamasından yararlanabilirsiniz.

5. Sosyal Göstergelerin Önemi (%7)

Yapılan araştırmalar sosyal göstergelerin Google sıralamasında son derece etkili olduğunu gösteriyor. Milyonlarca kişinin kullandığı Twitter ve Facebook gibi sosyal medya uygulamalarının arama motoru sıralaması ile ilgili önemli ilişkisi bulunuyor.

Nasıl Kontrol Edilebilir?

Sosyal medya platformlarına ait olan etkileşimleri kontrol etmek için Website Auditor projesi içindeki sosyal medya sekmesinin kullanılması gerekiyor.

Nasıl Geliştirilebilir?

Sayfanıza sosyal medya bağlantıları ekleyerek tüm içeriklerin rahatlıkla paylaşılmasını sağlayabilirsiniz. İçerik yönetimi olmayan bir site için hazır sosyal medya bağlantılarını kullanabileceğiniz gibi, WordPress ile hazırlanan siteler için de aynı şekilde çok sayıda eklentiyi kullanabilirsiniz. Sonrasında ise sosyal medya pazarlama ve email pazarlaması gibi yöntemleri kullanarak içeriklerin dağıtılması sağlanabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli noktasının tamamen özgün içerikler olması gerektiğini unutmayın.

6. Link çapa metini ve çeşitliliğinin etkisi (%9)

Sitelerin backlinklerinin çapa metini, optimize edilmek istenen sayfa ile sayfaya gelecek olan linklerin benzer olup olmadığını tespit etmenin en kolay yoludur. Sayfanın konusu her ne kadar başlık ile anlaşılsa da çapa metni bu konuda çok daha etkilidir. Ancak birbirine çok benzer olan çapa metinlerinin kullanılması Google tarafından Penguin cezası verilmesini sağlayabilir.

Nasıl Kontrol Edilebilir?

SEO SpyGlass ile hazırlanan bir projede Geri Bağlantı Profili alanına tıklamak ve buradan Özet alanına giriş yapılarak çapa metinlerinin analizlerini rahatlıkla yapabilirsiniz. Rakip firmaların çapa metinlerine yapılabilecek olan analizlerle birlikte çapa metinlerin nasıl geliştirileceğini hakkında sorunsuzca fikir sahibi olabilirsiniz.

Nasıl Geliştirilebilir?

Çapa metinlerini değiştirmenin en kolay yolu ilgili sitelerin sahipleri ile iletişime geçerek linklerin çapalarını değiştirmelerini talep etmektir. Site yöneticileri ile bu konuda iletişim kurmanın en kolay yolu ise SEO SpyGlass uygulamasını kullanmaktır.

7. İçerik İlişkisinin Önemi (%19)

İnternet sitelerindeki içeriklerin tamamen özgün olması ve aranılan kelime ile ilgili olması şüphesiz Google sıralamasında üst sıralara gelmek için oldukça önemlidir. Sitenin hangi konu ile ilgili olduğundan ziyade içeriklerin özgün olması ve farklı içeriklere yer verilmesi gerekir.

Nasıl Kontrol Edilebilir?

Website Auditor programında Content Analysis yani İçerik Analizi, sonrasında Sayfa Denetimi alanını kullanarak sitenizdeki sayfayı seçebilir ve optimize işlemi için uygun olan anahtar kelimeleri belirleyebilirsiniz. Durum alanında yer alan ve doğru olmayan faktörleri rakipler sekmesi üzerinden inceleyebilirsiniz.

Nasıl Geliştirilebilir?

İnternet sayfalarındaki metinleri düzenlemenin en kolay yolu Website Auditor uygulamasındaki İçerik Analizi ve İçerik Düzenleyici alanını kullanabilirsiniz. Site içi faktörler otomatik olarak hesaplanacağı için bu konuda rahatlıkla bilgi sahibi olabilirsiniz.

8. Tıklama Oranının Etkisi (%11)

Google sıralamasında oldukça önemi olan etkenlerden birisi de tıklama oranıdır. SearchMetris tarafından hazırlanan sıralama faktörleri de tıklama oranının Google sıralamasında ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Google sıralama sorgusu için sitelerden belirli bir oranda tıklanma sayısı istiyor ve buna göre işlem yapıyor. Buna göre herhangi bir site yüksek tıklanma oranına sahipse otomatik olarak üst sıralara çıkıyor.

Nasıl Kontrol Edilebilir?

İlk olarak yapılması gereken şey mevcuttaki tıklanma oranını gözden geçirmektir. Google Search Console üzerindeki Arama Analitikleri raporuna giriş yaparak işe başlayabilirsiniz. Google SERP için ilk sırada yer almak için en az %30 tıklama gerekiyor.

Nasıl Geliştirilebilir?

İlk olarak girişin tıklama oranını arttırmak için yapay yolların kullanılmaması gerektiğini belirtelim. Çünkü Google bu konuda da oldukça başarılıdır. Bu nedenle girişlerin arttırılması için yapılması gereken tek şey sitenin daha çekici bir duruma getirilmesi gerektiğidir. WebSite Auditor'daki İçerik Analizi ve İçerik Düzenleyici alanını kullanabilirsiniz.

9. İçerik Uzunluğunun Önemi (%3)

Google arama kalitesi rehberine göre sayfanın kalitesini belirleyen en önemli etkenlerden birisi içeriklerin uzunluğudur. Bu durumda Google sıralaması için de içeriklerin uzunluğu oldukça önemlidir. İçeriğin olması gereken uzunluk ise her site için farklılık gösterir.

Nasıl Kontrol Edilebilir?

Website Auditor'daki Sayfa Denetimi alanını kullanarak kelime sayısını kontrol etmek mümkündür. Analiz sırasında Website Auditor otomatik olarak sayfadaki içeriklerin ne kadar uzun olması gerektiğini ortaya koyuyor. İlgili faktörün yan kısmında yeşil olarak Correct yazıyorsa site olması gereken kelime sayısı aralığında bulunuyor demektir.

Nasıl Geliştirilebilir?

Sayfadaki içerik uzunluğu olması gereken sınırlarda değilse birçok konuda olduğu gibi WebSite Auditor'daki İçerik Düzenleyici alanını kullanabilirsiniz. Gerekli olan düzenlemeleri yaptıktan sonra sayfayı kaydet alanına basmanız yeterlidir.

Ayrıca yukarıda belirtilen tüm bu etkenlerin dışında SEO PowerSuite uygulamasındaki Rank Tracker alanını kullanabilir ve Google sıralamanızı rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Rank Tracker sayesinde SEO değişimlerinin önemini ve hangi faktörlerin daha çok etkili olabileceğini rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.